Emil Gustafson

 

 

När bryggan slås mellan då och nu.

Om Emil Gustafsons (1862-1900) bibelförståelse och bibeltillämpning utifrån dennes Samlade Skrifter

När bryggan slås mellan då och nu, vad är det då som händer? Vad går att föra över från tid som varit och vad är det i så fall som bör föras över. Frågan är allmängiltig och var och en måste på något sätt förhålla sig till den. Den som låter bli att fundera och ta ställning blir som PPM-spararna som avstår från egna fondval och låter staten ta över förvaltningen av pensionspengarna. Det går bra det också, bara så att man ger upp sin självbestämmanderätt.

Vi kristna har vår bibel att tampas med. För att kunskap om den boken skall ge mer än rätta svar på kluriga korsordsfrågor måste den få sin tillämpning idag. Vad är det då som sker och vilka är villkoren för denna tillämpning? Vi kan låta bli att fundera på detta, men då låter vi andra göra det åt oss. Den som inte låter sig nöja med vad andra påstår, har förhoppningsvis nytta av den undersökning som här följer. Den handlar nämligen om vad som sker eller kan ske när bibeln gör resan från dåtid till nutid.

Må vara hur som helst med nyttan. Hela min undersökning beror ytterst på att jag kände behov av att tänka över på vilken grund min och andras bibelförståelse vilade.

Tanken väcktes när jag för ett antal år sedan ombads ta del av Joel Halldorfs avhandlingsarbete. Denne skrev om den märklige predikanten, författaren och sångförfattaren Emil Gustafson (1862-1900) en betydelsefull profil i det tidiga Helgelseförbundet. Jag minns att jag påminde Joel om hur viktig bibeln var för Emil Gustafson. I dennes Samlade Skrifter kryllar det av bibelcitat på praktiskt taget varje sida. När sedan avhandlingen kom 2012 hade bibelfrågan förts åt sidan. Den hade Joel Halldorf behandlat separat i en uppsats från år 2005, visade det sig.

När jag märkte att Joel Halldorf i sin avhandling satte sitt sökarljus på annat än bibelfrågan kände jag att vägen var öppen för mig. En djupundersökning om bibelns plats i Emil Gustafsons liv och i hans förkunnelse skulle kunna vara en dörröppnare för mig i mitt eget sökande efter bibelns plats i mitt eget liv, föreställde jag mig.

Resultatet av min djupdykning i Emil Gustafsons bruk av bibeln i sina Samlade Skrifter finner ni i elektronisk form på denna hemsida, gå till Hem Kyrkohistoria. Jag avslutar min framställning med mina egna ställningstaganden utifrån vad jag funnit ut vara karakteristiskt för Emil Gustafsons bibelbruk.

Observera att avdelningen källor och litteratur är utbyggd. Under denna rubrik redovisar jag utförligt det bearbetade källmaterial jag använt för min undersökning. Dessutom finns där de sammanfattningar och analyser jag gjort av varje enskild skrift (predikan, föredrag, artikel) i Emil Gustafsons Samlade Skrifter. Samtidigt offentliggör jag detta material för vidare användning. Här får särskilt studenter, som på kort tid förväntas författa en uppsats med anknytning till Emil Gustafson, tillgång till en smidig genväg in i Emil Gustafsons tankevärld. Detta särskilt som allt finns tillgängligt elektroniskt.

Material fritt att användas av envar

När bryggan slås mellan då och nu. Om Emil Gustafsons (1862-1900) bibelförståelse och bibeltillämpning utifrån dennes Samlade Skrifter. Björn Svärd 19 nov 2017. Finns tillgänglig elektroniskt på bjornsvard.com Hem Kyrkohistoria

Text med bibelord till En Konungs Brud.en-konungs-brud-2

Kommentar till  En konungs brud.

Text med bibelord till Evighetsljus på mörka moln.evighetsljus-pa-morka-moln-1

Kommentarer till ”Evighetsljus på mörka moln”. Jag kommenterar varje avsnitt för sig och börjar med Molnet vid horisontenLöftesbågen i skyn samt hans dikt Bibelns Gud. På detta följer Ljungeldsmoln Under åskmolnetBrustna skyarFramsidan av Guds tronVisheten i mörka molnUtvalda tjänare i mörka molnTrons vägI stormarnaLugn i stormarnaPå stormens ryggStormens väg.

Text med bibelord till ”Brev till nyomvända”. brev-till-nyomvanda-1

Kommentarer till ”Brev till nyomvända”. Tror du på Guds sonI Barnaskapet.1 Såsom nyfödda barn2 Barnaskapet3 Abba, fader4 Kärleken i Andens moderskapMorgonsolvår födaAdvokat eller arvingeHugsvalad och stärktAv hans fullhet,morgondaggBönenKärlekenDen lärjungen, som Jesus älskadeEn tjänarinna och hennes lönSkämta ejPrata ej bort din religionI sorgens nattDe heligas tillflyktFörtal.

Text med bibelord till  Vishetens väg. vishetens-vag-1

Kommentarer till Vishetens väg Eko från gångna tiderHör min sonFölj icke med strömmenVad skall du bliKöp vishetLev för din uppgiftEn kristen på Herrens vägarDen fördolda storhetenInför GudHelt för Gud.

Text med bibelord till I Guds skola. i-guds-skola-1

Kommentarer till I Guds skola MajsnöTankar vid mjölskäppanLockad ut i öknen.

Text med bibelord till Dova klockljud dova-klockljud-1

Kommentarer till Dova klockljud Ett namnEn församlingsmedlemBiblisk församlingDen sälla tidenBarnet teologie doktorSorgligt! Sorgligt!Liv! Liv! Kom igen.

Text med bibelord Varningssignaler för de unga. varningssignaler-for-de-unga-1

Kommentarer till Varningssignaler för de unga Var är Samuel_Manasses synd IManasses synd IIManasses synd IIIManasses synd IVDikten Manasses syndDen moraliska livskällan.

Text med bibelord till Högtidliga varningsord. hogtidliga-varningsord-1

Kommentarer till Högtidliga varningsord Ett giv aktDå en stjärna fallerNåd och ansvarGiv Gud äranKläden eder i säck och aska.

Text med bibelord till Jag fann honom icke. i-jag-fann-honom-icke

Kommentarer till Jag fann honom icke I Jag fann honom ickeII Jag fann honom ejIII Jag söker honom förgävesIV Jag fann honom ejV Jag fann honom ejVI Jag fann honom ejVII

Samtliga Emil Gustafsons bibelord satta i sitt av Emil Gustafson givna sammanhang. Här enbart slutsatserna. bibelordet-sammanhanget-slutsatserna

Samtliga Emil Gustafsons bibelord satta i sitt av Emil Gustafson givna sammanhang. bibelordet-och-sammanhanget

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s