Bibelstudium i Vivalla den 8 jan 2014

Bibelstudium i Vivalla den 8 jan 2014

 (Se även bjornsvard.com Med mina glasögon 1)

Jesus svarade den rike mannen: Du kan budorden: Du skall inte dräpa, Du skall inte begå äktenskapsbrott, Du skall inte stjäla, Du skall inte vittna falskt, Du skall inte ta ifrån någon det som är hans, Visa aktning för din far och din mor.” – ”Mästare”, sade mannen, ”allt detta har jag hållit sedan jag var ung.” Jesus såg på honom med kärlek och sade: ”Ett fattas dig. Gå och sälj allt du har och ge åt de fattiga; då får du en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig.” Vid de orden mörknade mannen och gick bedrövad sin väg, för han ägde mycket. (Evangelium enligt Markus kapitel 10, versarna 19–22)

När det kablades ut att Sverige och Linköping fått sälja Jasplan till Brasilien gjorde jag inte som kommunfullmäktiges ordförande i Linköping. Han dansade samba kring julgranen. Men glad blev jag. Glad därför att jag har en son som jobbar med Jas.

Glad blev jag men också betänksam. Tänk ändå vad det betyder var vi står, vad vi är och vad vi äger för vad vi tycker och vad vi känner.

Finns det då ingenting som kan rucka på detta? Månne är inte Jesus den ende?!

Hur var det nämligen med honom? Vad var Jesu hemlighet. Alldeles entydigt hans förankring i Gud. I mötet med den rike mannen resulterade denna förankring i en för honom alldeles typisk reaktion. Jesus reagerade genom att uppfyllas av kärlek till mannen, samtidigt som han var obönhörlig i sina krav på att denne skulle göra sig av med allt han ägde.

Och jag drar för egen del slutsatsen: En kristen kännetecknas inte av sitt regelverk och sina värderingar, inte ens av en annorlunda syn på liv, död, uppståndelse och evigt liv (med lärt språk en ny metafysik). Det som för mig kännetecknar en kristen är en aldrig upphörande iver att närma sig Jesus. Det betyder att komma nära både dennes kärlek och hans krav.

Både det ena och det andra kostar. Ändå tycks mig denna närhet till Jesus vara enda förutsättningen för att jag skall komma ur mitt slaveri under den till synes obönhörliga lagen som säger; var jag står, vad jag är och vad jag äger avgör vad jag tycker och vad jag känner.

Först när jag är befriad från detta mitt slaveri är jag mogen för det andra, det som handlar om livssyn, värderingar, metafysik och annat som tillhör klassisk kristen tro. Börjar jag i fel ända blir kristendom inget annat än kejsarens nya kläder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s