Bibelstudium Vivalla den 12 febr 14

Bibelstudium Vivalla den 12 febr 14

Det är inte lagens hörare som blir rättfärdiga inför Gud, utan lagens görare. Hedningarna har inte lagen, men om de av naturen fullgör lagens krav, då är de sin egen lag fast de saknar lagen. Därmed visar de att det som lagen kräver är skrivet i deras hjärtan … (Romarbrevet kapitel 2 versarna 13 och följande)

 Orden ovan har Paulus skrivit. Bakom ligger att aposteln  behöver läxa upp sina judiska landsmän i Rom. Dessa inbillar sig att de som judar befinner sig i en självklar särklass. De menar sig ha det ingen annan äger, Guds heliga lag. Den åsikten prejas nu av Paulus. Har man inte lagen på det ena sättet kan man ha den på det andra. Varför inte inombords!

Därmed inget ont om vare sig  judarnas eller de kristnas lagar. Ceremoniallagar och uppenbart passerade paragrafer skall vi naturligtvis gör oss kvitt. Men själva kärnan, det dubbla kärleksbudet, kan vi inte klara oss utan. Och visserligen har mycket i familjelagstiftningen sopats undan i och med nya samlevnadsformer. Men kan vi på sikt klara oss utan familjelagstiftningens själva grundval, troheten i våra närmaste relationer? Jag tror inte det.

Men i dag handlar det inte om huruvida lagar är förträffliga eller inte, utan om något förkastligt. Det förkastliga i  att tro sig vara privilegierad. Detta i betydelsen äga något andra inte har tillgång till.

Paulus befinner sig i gott sällskap när han utmanar judarna i Rom. Hans mästare Jesus sade till högfärdiga och obotfärdiga  landsmän att Gud vid behov kunde göra ”Abrahams barn ur stenar”

Och tro inte att ni bara kan säga er: Vi har Abraham till fader. Jag säger er att Gud kan uppväcka barn åt Abraham ur dessa stenar. (Matt 3:9)

I kristna sammanhang gäller att det vi ”utvalda” äger skall vi förvalta och förmedla. Utväljelsens syfte är mer att välsigna än bli välsignad. Och tro inte att du slipper undan bara för att du är ateist och därför inte tillhör dessa trons utvalda. Privilegier är förkastliga var de än återfinns.

Sen till något helt annat. Bibelordet får aldrig bli så heligt och okränkbart att vi glömmer bort att det är människor av kött och blod som skrivit bibeln. Paulus nedtecknar inte ett antal odödliga och gudomliga paragrafer. Han har ett ärende. Och det gäller att upptäcka det ärendet. Kom ihåg det när du själv läser i bibeln.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s