Bibelstudium i Vivalla den 19 febr 14

(Se även nytt inlägg ”Med mina glasögon)

Bibelstudium i Vivalla den 19 febr 14

Som vågens minsta vikt är hela världen för dig, som en droppe av morgonens dagg, där den faller ner på jorden. Men du är barmhärtig mot alla, därför att du förmår allt, och du överser med människornas synder, för att de skall omvända sig. Du älskar allt som finns till och avskyr ingenting av det du skapat, ty du skulle aldrig ha gett gestalt åt något du hatade. Hur skulle något ha kunnat bestå mot din vilja? Hur hade det kunnat bevaras om det inte hade kallats till liv av dig? Du skonar allt därför att det är ditt, du härskare som älskar allt levande (Salomos vishet kapitel 11 versarna 22-26)

Salomos vishet ingår i bibelns apokryfer. Apokryferna har tidigare haft en vacklande ställning. På vissa håll har de räknats till den Heliga Skrift, på andra inte. Nuförtiden ingår apokryferna i våra biblar. Och bra är det, tycker jag. Apokryferna behövs. De täpper till en lucka, luckan mellan Gamla och Nya testamentet. (Se Lars Olov Eriksson. De glömda böckerna. En guide till apokryferna. 1999).

Det är med författaren till Salomos vishet som med de flesta andra. Denne bildade jude från tiden före Jesu födelse, som i tidens stil föreställer sig att han är kung Salomo, gör sitt bästa. Allt satsar han på ett beskriva Gud, det högsta av allt, på ett fulländat sätt. Gud är stor, barmhärtig, äger all makt, älskar allt, överser med synderna, skonar, har allt i sin hand. Ja vad mer är att säga?

Jo, en hel del faktiskt. För det första att ”Salomo” inte är ensam. Lite till mans gör vi som han. Våra högsta ideal, vare sig idealen handlar om Gud eller något annat, beskriver vi så högstämt som det någonsin går. Har ni hört en politiker som talar om människovärde och solidaritet,  eller en präst som breder ut sig om Guds kärlek, förstår ni vad jag menar.

Problemet är att effekten inte är avhängig av superlativerna. Människovärdet blir inte högre och kärleken inte större, därför att man dekorerar sitt tal med dessa värdeord. Vad ”Salomo” beträffar lyckas han inte bevisa Guds goda egenskaper ens när han i sin vishetsbok försöker demonstrera Guds rättvisa med exempel.

Har ni tänkt på att vi människor alltid försöker ställa till rätta och idealisera. Bibelförfattarna är inte undantagna. Dessa ser som sin uppgift att upphöja Gud och i samma andetag göra Gud begriplig. Till all lycka är deras ärende inte uttömt i och med detta. De berättar också om Jesus. Och honom lyckas de inte göra oigenomkänlig trots sina tidsbestämda tolkningsramar.

För Jesus gick vägen till Gud via försoningen. Med detta faktum för ögonen blir allt väsentligen annorlunda. Vad mig själv beträffar har det bland annat inneburit att jag tror på Guds storhet och alltings yttersta mening utan att förstå i vanlig mening.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s