Bibelstudium i Vivalla den 28 september 2016

(Se även nytt inlägg ”Med mina glasögon”, 134 Farlig orättvisa)

Bibelstudium i Vivalla den 28 september 2016

11Denna lag som jag i dag ger dig är inte ofattbar eller ouppnåelig för dig. 12Den finns inte uppe i himlen, så att du måste fråga: Vem kan fara upp till himlen och hämta den åt oss, så att vi får höra den och kan följa den? 13Den finns inte bortom havet, så att du måste fråga: Vem kan fara över havet och hämta den åt oss, så att vi får höra den och kan följa den? 14Nej, dess ord är mycket nära dig, i din mun och i ditt hjärta, och därför kan du följa den. (5 Moseboken 30:11-14)

Avsnittet ovan är lagt i munnen på Mose där denne talar om Israels framtid. En dag skall Israel omvända sig och följa Guds bud och stadgar, profeterar Mose. Israels barn skall åter börja älska Gud av hela sitt hjärta och hela sin själ. Den dagen skall folket förstå lagen, förkunnar Mose. Det förutsätts ingen himmelsk vishet för att göra det, ingen delegation lärda behöver folket kalla på för att klargöra Guds vilja. Nej ordet är inplanterat i din mun och i ditt hjärta så att du av dig själv både förmår förstå och följa Guds ord, försäkrar Mose. Så ungefär om jag gör en parafras av det hela.

Jag läser denna text från 5 Moseboken som en del av en predikan som hölls någon gång under gammaltestamentlig tid. En märklig predikan förstås. Den ingår i 5 Moseboken som har hela 34 kapitel. Och 5 Moseboken i sin tur är inledningen till de historiska böckerna i Gamla testamentet. I slutändan blev av det hela ”det historiska bibelverket”

Denna ”predikan” om lagen som finns i människornas hjärtan fick en grupp människor höra som levde under gammaltestamentlig tid. När vet jag inte. Det vet ingen annan heller för den delen. Men jag inser att den är så gudainspirerad att den med fördel kan omplanteras i nya miljöer och sammanhang. Det ansåg också Paulus. Han citerar den i Romarbrevet 10 och döper om lagen till ”trons ord”. Dessa lyder ”Ty om du med din mun bekänner att Jesus är herre, och i ditt hjärta bror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli räddad. Hjärtats tro leder till rättfärdighet och munnens bekännelse till räddning” (Rom 10:9 f)

Det är med Guds ord så att det låter sig omplanteras. Man kan om Nya testamentet säga att hela detta bokverk är en omplantering av det som stod i det Gamla Testamentet. Så det är inte enbart Mose som omplanteras i nya sammanhang. Omplantering av Guds ord är regel. Den utmaning vi kristna står inför idag är att omplantera i första hand Jesu ord till nutid. Alla mina bibelstudier i Vivalla är ett sådant försök till omplantering.

En omplantering innebär att det finns förbindelse mellan det ursprungliga och det omplanterade. I det här fallet att det finns en förbindelse mellan Mose budskap om lagen som finns i hjärtat och Guds ord idag. För mig känns det självklart att anknyta till Paulus. Lagen var för honom trons ord om Jesus som skulle finnas i människornas hjärtan.

För mig är inte trons ord om Jesus krångliga. Den handlar ytterst om Jesus som dog för oss och att Gud lät honom uppstå. Dessa ord är för mig både förebildliga och hoppingivande. De hjälper mig både att leva och att dö.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s