Bibelstudium i Vivalla den 5 oktober 2016

(Se även nytt inlägg ”Med mina glasögon”, 135 Ideologi, opinion, verklighet)

Bibelstudium i Vivalla den 5 oktober 2016

5Då fick jag (Daniel) se en man som var klädd i linnekläder och som bar ett bälte av guld från Ufas. 6Hans kropp var som av krysolit, hans ansikte som skenet av en blixt, hans ögon var som eldslågor, hans armar och ben som blänkande koppar. Hans röst ljöd som larmet från en folkmassa. 7Det var bara jag, Daniel, som såg synen. Männen som var med mig såg den inte, men de greps av skräck och flydde undan och gömde sig. (Daniels bok kap 10 vers 5-7a)

Den rättfärdige juden Daniel som levde i Persien på 500-talet före Kristus hade en syn. Han såg en ängel. Synen återberättas i texten ovan. Bara Daniel såg ängeln, männen omkring honom såg den inte.

Så är det ofta, vissa ser andra gör det inte. Vad då ser? Ser ytterligare en dimension i tillvaron, en dimension som inte är tillgänglig för andra.

Detta gäller i alla sammanhang. Det är därför våra bedömningar av varandra så kraftigt skiljer sig åt. Det är därför vår tro tar sig så olika uttryck. Vissa ser, andra gör det inte.

När jag förbereder detta talar lärda människor på radion om evolutionen, om hur evolutionen en gång i tidernas gryning skapade sexualiteten. Nästa dimension, den om Gud som ligger bakom evolutionen, hade man ingenting att säga. Den delen av verkligheten såg de inte.

I morse såg jag på tysk TV. Tacksamhet över livet var ämnet. Danke (tack) sjöng man i den beledsagande sången, inte Tack Gud. Denna andra dimension såg man inte. Männen tillsammans med Daniel som inte såg, är sannerligen inte ensamma.

I Daniels bok har varje folk sin skyddsängel. Perserna hade en skyddsängel, grekerna en annan och Israel åter en tredje. Det var persernas skyddsängel som Daniel vittnade om i texten ovan. Israels skyddsängel hette Mikael. Det är denna skyddsängel som har gett namn åt förra söndagen, den helige Mikaels dag. Och med skyddsänglar är det som med så mycket annat Vissa upplever att det finns skyddsänglar, andra inte.

Nu är det inte okomplicerat med dessa olika dimensioner. Ibland är det nämligen berikande att se det andra inte ser, ibland är det tvärtom. Att se tillvarons mångskiftande djup är berikande, att plågas av vanföreställningar tar i förlängningen död på människan.

Daniels bok, varifrån texten är hämtad, är omdiskuterad just på grund av sina olika dimensioner. Boken ger dels historisk kunskap, dels gör den anspråk på att avslöja framtiden. Detta via den fromme juden Daniel och hans syner som bland annat Persiens skyddsängel meddelade honom, den ängel som framträdde i visionen ovan.

För egen del relaterar jag Daniels utsagor till evangeliets Kristus. Står dessa sig inför honom, tar jag dem till mig. Om inte, anpassar jag budskapet i Daniels bok till det som är centralt i evangeliet.

Dessutom glömmer jag inte mitt förnuft. Jag kan för mitt samvetes skull inte trampa på det som förefaller mig vara uppenbar sanning. Men nog tror jag på skyddsänglar. Det berikar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s