Bibelstudium i Vivalla den 17 oktober 2018

(Se även ”Med mina glasögon 3”, 42 18 Berättelserna och trons insida.)

Bibelstudium i Vivalla den 17oktober 2018

10Inför hela församlingen prisade David Herren: ”Prisad vare du, Herre, vår fader Israels Gud, från evighet till evighet.  11Dig, Herre, tillhör storhet och makt och härlighet och glans och majestät, ja, allt i himlen och på jorden. Ditt är riket, Herre, och du är den upphöjde härskaren över allting. 12Rikedom och ära kommer från dig, och du råder över allting. I din hand är kraft och styrka, allt har du makt att göra stort och starkt.  13Och nu, vår Gud, tackar vi dig och lovar ditt härliga namn.  14Ty vem är väl jag och vad är mitt folk att vi själva skulle kunna ge sådana frivilliga gåvor? Nej, från dig kommer allt, och det vi givit åt dig har vi fått ur din hand. (1 Krönikeboken kap 29 v 10-14) 

Rättigheter är ordet för dagen, mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, barns rättigheter. Det skorrar inom mig när jag hör detta tal. Inte för att jag ogillar att vare sig män, kvinnor eller barn hålls högt. Tvärtom! Men det är något som fattas när talet begränsas till rättigheter. Ett tillägg måste ovillkorligen göras.

I dag ger mig märkligt nog en text från 1 Krönikeboken i Gamla testamentet vatten på min kvarn. Annars är ju Krönikeböckerna osedvanligt svårsmält föda med alla sina släkttavlor och detaljupplysningar. Men så ej i texten ovan där kung David tackar Gud när Salomos tempel, skall tagas i bruk.

En oändlig möda låg bakom detta tempelbygge och ofattbara kostnader. Gåvorna till tempelbygget hade antagit proportioner som vi har svårt att föreställa oss.

Men nu var allt färdigt och en modern sekulariserad västerlänning skulle tänka sig en tackkör av osedvanligt mått. Gåvogivarna skulle överösas av lovprisning för allt de offrat.

Men så ej. I stället riktar David tacket till Gud. Från dig Gud kommer allt, och det vi givit åt dig har vi fått ur din hand.

     Dessa ord säger allt och gäller inte bara inför invigningen av ett tempel utan i alla de sammanhang. Ty ingenting har människan skapat utan att dessförinnan fått det. Livet kan ingen människa ta sig, det är ytterst en gåva. Resurser, intelligens, skaparkraft är inget en människa äger utan att först ha fått gåvor som gjort det möjligt att använda sina inneboende förmågor. Så också när det gäller medmänsklighet, omsorg, kärlek. Ingen kärleksfull människa tar sig an en skadeskjuten medbroder eller medsyster, utan att först ha fått kraft och lust att utföra sin kärleksgärning. Inget välfärdssamhälle på jorden finns enbart av den orsaken att kloka politiker förstått att det enhar måste också allaandraha del i. Och sen det för mig viktigaste av allt, själva livet. Ingen människa har förmågan att skaffa barn utan att först gåvan att få barn är henne given.

Det finns alltså en givare bakom det givna. Det är ytterst givaren, den som ytterst skapat möjligheter och resurser som är tack värd.

Vi kristna konkretiserar givaren och ger denne givare namnet Gud. Det gjorde kung David på sin tid inför invigningen av ett tempel. Det gör också vi som via Jesus  fått del i Guds vilja och livets mening. Det borde även alla andra göra som inte kan tänka sig en konkret Gud. Om inte annat så borde människan i gemen tacka livet.

Västerlandets stora brist är att man i gemen är stum och blind för det jag här säger. Man har gjort sig okänslig för det självklaraste av allt, att livet är en gåva att bruka och utveckla, aldrig en rättighet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s