Bibelstudium i Vivalla den 12 juni 2019

Bibelstudium i Vivalla den 12 juni 2019

Ur Jesu avskedstal till sina lärjungar (Joh kap 14-17)

26När Hjälparen kommer, som jag skall sända er från Fadern, sanningens ande, som utgår från Fadern, då skall han vittna om mig.  27Också ni skall vittna, ty ni har varit med mig från början. (evangelium enl Joh kap 15:26 f)

Versarna ovan om hjälparen ingår i ett knippe bibelord där en gestalt kallad Hjälparen förekommer: Joh 14:16 f, 14:26, 15:26 f, 16:7-11, 16:13-15 (i detta bibelord dock utan att beteckningen Hjälparen används)

På dessa bibelord har jag personligen grundat min tro på den Helige Ande, en Ande som är förutsatt i snart sagt hela det bibliska budskapet. Det betyder i praktiken att jag rättat övrigt utifrån en grundföreställning som talar om Anden som Hjälparen. Detta mitt sätt att förstå Anden kan diskuteras. Men jag får inte liv i mina föreställningar om och erfarenheter av Anden utan denna ingång.

På besläktat sätt förstår jag Jesus. Man kan gå in i tron på vår frälsare på två olika sätt. Endera förstår man Jesus uppifrån eller nerifrån. I bibeltexterna är uppifrånperspektivet det vanligaste (högkristologi). Detta beroende på att urkyrkans förkunnelse (bibeltexternas skall läsas som förkunnelse) hade denna betoning. Men för mig fungerar detta inte. Jag behöver se Jesus som människan Jesus, det betyder fördjupa mig i hans mänsklighet, för att därifrån vandra vidare och med stigande förundran observera hans gudomlighet. Gör jag tvärtom hamnar jag i otro.

På motsvarande sätt tar jag del av budskapet om Anden. Jag börjar med att förstå Anden som Hjälparen. Därifrån vandrar jag vidare till övrigt material i bibeln där det finns mer att få del av. Men börjar jag i exempelvis i Apostlagärningarnas ”dop i den Helige Ande”, blir jag bara förvirrad om jag inte först har lagt min grund i tankarna om Anden som Hjälparen.

Vad säger då texten ovan om denna Hjälpare som också kallas Sanningens ande? Jo att även sentida kristna kan få hjälp att se Jesus klart, trots att denne Jesus sedan länge har lämnat sin jordiska tillvaro. Vi behöver inte bli handikappade gentemot den första tidens kristna. Jesus tydliggörs fortfarande för oss på ett märkligt sätt. Vi har tillgång till en Hjälpare som kan aktualisera Jesus för oss i en ny tid. Hur detta kan ske kan inte jag förklara, det kan för den delen ingen, men ett vet jag och det är att det behövs stöttor i detta verk. En av dessa stöttor är evangelierna och evangeliernas utläggning i de nytestamentliga breven. För att dessa urkunder skall framträda så tydligt som det någonsin går, krävs utläggare som hjälper oss kristna att förstå bibelns ord. En av dessa är jag. Det är inte för att jag tycker det är roligt som jag varje vecka delger inte bara gudstjänstgruppen i Vivalla mina utläggningar om Jesus utan också lägger ut dem på nätet för allmänt begrundande. Jag tillhör, tro det eller ej, dem som enligt texten ovan står vid Hjälparens sida och stöder dennes vittnesbörd om Jesus.

Nu ett omtag. Det är saken som är det viktiga och saken är att det är avgörande  att våra liv står på hållbar grund. Och denna hållbara grund är inte bara klokheter i allmänhet. Vi kristna säger att denna förankring behöver vara en levande personlighet och att den personligheten är Kristus. Och för att denna person skall äga liv behöver vi, lär oss texten idag, en Hjälpare. Denne Hjälpare är samtidigt, enligt samma text, Sanningens Ande. Och Sanningen i sin tur är att leva som Gud vill att vi skall leva. Och för det behöver jag Kristus, för min del förstådd underifrån.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s