Bibelstudium i Vivalla den 25 mars 2020

(Se även ”Med mina glasögon 5” 13 20 Coronan i bibelns sista bok.)

Bibelstudium i Vivalla den 25 mars 2020

Då sade Maria: ”Min själ prisar Herrens storhet, min ande jublar över Gud, min frälsare: han har vänt sin blick till sin ringa tjänarinna. Från denna stund skall alla släkten prisa mig salig: stora ting låter den Mäktige ske med mig, hans namn är heligt, 50och hans förbarmande med dem som fruktar honom varar från släkte till släkte. Han gör mäktiga verk med sin arm, han skingrar dem som har övermodiga planer. Han störtar härskare från deras troner, och han upphöjer de ringa. Hungriga mättar han med sina gåvor, och rika skickar han tomhänta bort. Han tar sig an sin tjänare Israel och håller sitt löfte till våra fäder: att förbarma sig över Abraham och hans barn, till evig tid.” (Lukas 1:46-55)

Lite sökt men ändå enligt min mening berättigat tolkade jag förra vecken Jesu botande av en epileptisk pojke liksom den följande förutsägelsen om Människosonens lidande på ett bestämt sätt. Jag sa att ett av syftena med dessa bibelavsnitt  var att myndiggöra lärjungarna. Jesu suveräna förmåga och hans gudomliga insikt var aldrig avsedda att dra isär lärjungarna från sin Mästare utan till att förena dem med honom.

I dag kommer ingen att kunna beskylla mig för konstlade tolkningar. Marias lovsång  lägger i själva ordalydelsen orden i min mun. Marias storhet, att hon skall få bära fram honom som skall bli världens frälsning, står i ett alldeles bestämt sammanhang. Det skall som texten lyder leda till att hungriga blir mättade och att ringa upphöjs. Framför allt skall Abraham och hans förtryckta  barn möta  förbarmande. På motsvarande sätt men i motsatt syfte kommer alla förtryckare att skingras eller krossas.

Detta betyder att Marias utväljelse och storhet står i ett bestämt sammanhang. Marias kallelse att bära fram världens frälsare skall leda till de mångas upprättelse. Av de förtryckta utvalda skall bli Guds älskade barn. Detta samtidigt som förtryckarna förintas.

Hur skall då detta kunna ske? F a hur det skall bli verklighet idag. För att inte frälsningsverket skall bli något som enbart består av ord förutsätts att något påvisbart sker. Budskapet idag är således ett religiöst budskap med politiska övertoner. I klartext bjuder oss textens budskap till aktion. Startskottet var Marias utväljelse.

Jesu moder Maria sedd på detta sätt leder inte till isärdragning utan till förening. Marias utväljelse innefattar också vår. Att som så ofta sker upphöja Maria och enbart Maria måste vara en missuppfattning eftersom Marias utväljelse också är vår. Punkt slut.

Sen de mindre nödvändiga tilläggen, först att texten ovan är en litterär produkt lagd i Marias mun och med formuleringar som påminner om Gamla testamentet psalmer. Vid detta behöver vi kristna vänja oss, att Gud talar via traditionsbildningar med ursprung i de första kristna församlingarna.

Dessutom som alltid när vi fördjupar oss i bibeltexter  att vi måste se på utväljelsen av Israel, eller som det här uttrycks ”Abraham och hans barn” på ett alldeles bestämt sätt. Ingen mindre än Jesus är här vår läromästare. Utväljelse innebär i sin kristna form en utväljelse till ansvar. Dessutom en utväljelse med innebörd att infoga så många som det någonsin går i utväljelsens gemenskap.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s