Bibelstudium i Vivalla den 8 juli 2020

(Se även ”Med mina glasögon 5”, 28 20 Det uppenbara först)

Bibelstudium i Vivalla den 8 juli 2020

Alltså skall jag döma er, israeliter, var och en efter hans gärningar, säger Herren Gud. Vänd om! Vänd er bort från era brott, så att de inte får er på fall. Sluta upp med alla era brott mot mig. Skapa er ett nytt hjärta och en ny ande. Inte vill ni väl dö, israeliter? Jag önskar ingens död, säger Herren Gud. Vänd om, så får ni leva. (Hesekiel kap 18 v 30-32)

Vi som söker, längtar, tror eller har funnit förankring i Gud är många. Även i vårt land är vi många. Kontakten med Gud eller vår frälsare upplevs  ofta som direkt. Många av oss kan vittna om att vi upplever oss omslutna av Guds kärlek.

Detta till trots lever vi på det jag skulle vilja kalla ”plattformar” som är med och formar vår tro. Församlingsgemenskapen är en sådan plattform, trosgrunden i det samhälle och i de gemenskaper vi deltar en annan. Att vara kristen i Eritrea är sannerligen inte det samma som att vara kristen i Sverige.

En av dessa plattformar är profeten Hesekiel, vars profetior vi återfinner i Gamla testamentet. Flera av hans profetior  är oss främmande, andra av det slaget att det bidrar till vår tro. I den första delen av Hesekiels bok finns mycket vi behöver ta till oss. Bland annat detta att var och en skall svara för sina egna gärningar inför Gud. Vi skall inte bli dömda för vad andra gjort. Självklart kan man tycka, ändå är det frestande att förfalla till att döma utifrån härkomst och sammanhang.

I texten ovan gäller individuell dom. Var och en skall dömas efter sina gärningar. Men inte bara så. Mer än annat gäller att vända sånt ryggen som ger anledning till dom. Men detta är lättare sagt än gjort. Även i vårt svenska samhälle tvingas vi in i osunda och fördömliga levnadsvanor som tvingar oss till det onda trots att vi inget ont vill. Tydligare än annat har miljörörelsen visat oss på detta.

Lösningen på detta är att som Hesekiel manar oss; ”skapa er ett nytt hjärta och en ny ande”. Först den i grunden omskapade människan förmår det goda. Det gamla måste bort, något nytt komma i dess ställe.

Hur många av oss har inte insett detta där vi trälar på med våra inre brister och svagheter. Något helt nytt måste komma i det gamlas ställe för att en bestående förnyelse skall kunna ske. Men att skapa sig ett nytt hjärta som texten bjuder lär vara omöjligt. Det blir som att lyfta sig själv i håret.

Varför Hesekiel drar in ”skapa” i förnyelseprocessen vet jag inte. Jag vet bara att han några kapitel innan skriver

jag skall ge dem ett nytt hjärta och fylla dem med en ny ande. Jag skall ta bort          stenhjärtat ur kroppen på dem och ge dem ett hjärta av kött” (Hes 11:19)

Här får text tolka text. Självklart måste det nya hjärtat och den nya anden vara en gåva utifrån. Från vem är frågan. För mig är svaret självklart. Den ende som kan förvandla mig från grunden, med andra ord förlåta mig och upprätta mig, är Kristus.

Tack och lov lever jag, trots att jag bor i det sekulariserade Sverige, på en trosplattform som inte hindrar mig från att våga tro detta.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s