Bibelstudium i Vivalla den 19 maj 2021

(Se även ”Med mina glasögon 6”, 19 21 Flickvän, sambo eller gift)

Bibelstudium i Vivalla den 19 maj 2021

Det som lagen inte kunde göra, eftersom den kom till korta inför vår köttsliga natur, det gjorde Gud. Då han lät sin egen son bli lik en syndfull människa och sände honom som ett syndoffer, dömde han synden i människan. 4Därmed kunde lagens krav på rättfärdighet uppfyllas hos oss som lever efter vår ande och inte efter vår köttsliga natur. Rom 8:3 f

Jag har barnbarn, en flicka i mellan- och en i högstadiet. Religion finns på deras scheman och eftersom alla religioner skall behandlas likvärdigt blir resultatet gärna ”faktarabbel”. När undervisningen består i att lika delar kuriösa fakta radas på varandra  faller ingen skugga av partiskhet över läraren. Alla religioner bestås med lika många kuriositeter. Då blir resultatet rättvist.

Men jag blandar mig i. Försöker få de mina att fatta poängen med respektive religion,  vilket inte minst kräver att varje religion karakteriseras. Jag försöker framför allt  få mina barnbarn förstå att kristen tro skall bedömas utifrån Jesus. Det är han som skall eller bör sätta färg på den kristna trosåskådningen.

Nu är det förstås inte  så att jag vet allt, f a inte har grepp om allt. Min ”gren” är att koncentrera mig på en problematik, sen hålla mig till denna för att slutligen dra  konsekvenserna av vad jag funnit. Texten ovan är som gjord för en sådan behandling.

Paulus är här mer än vanligt  svårtolkad. Han får till det så att bara han själv förstår, tycks det. Trots detta är texten  avgörande. Man kommer nämligen inte ifrån att den kristna trons centrum är korset och att den stora hemligheten är förborgad i detta kors och i det som följde på dramat vid Golgata. Och det är ju om det textordet handlar.

Vad Paulus gör är att låta Gud ha initiativet.  Ingenting kan ske utan att Gud på ett eller annat sätt har kontroll på det, tycks han tänka. Så visserligen  ville inte  Gud det avskyvärda, inte var det Gud som dödade Jesus på korset. Men trots det hade Gud ändå kontroll över avrättningen. Gud låter därför i Paulus föreställningsvärld Jesu offer förvandlas till en domsscen där Gud låter Jesu död bli till hela mänsklighetens undergång. Vid korset dömde Gud synden i människan. Men inte bara så, denna mänsklighetens symboliska undergång i Jesu död öppnade för den andra sidan av verkligheten, den som inte handlar om synd utan om rättfärdighet. Med Jesu död, tycks Paulus mena, var den syndens väg som står i lagordningens sammanhang utdömd. I dess ställe hade Andens nya liv i tron på Kristus kommit.  

Säga vad man vill om denna Paulus ”spekulation”. Förvisso är den inte bara tomma ord och drömmar. Kristen tro fungerar nämligen illa när lagar och regler tillåts inta första rummet. Först när kärleken till och i Kristus intar första rummet blir tron vad den är menad att vara.

Men i så fall, replikerar du  förmodligen,  borde ju den kristna tron för länge sedan skapat fred på vår  del av jorden som ända från medeltiden och framåt behärskats av den kristna trosåskådningen. Men så har inte skett. Våldet här har varit lika starkt som någonstans i andra delar av världen.

Du har naturligtvis rätt i detta . Jag har med egna ögon sett  hur den högsta bekännelse systematiskt omvandlats till det som är trons motsats och det i de kyrkligaste av kretsar. 

Ändå står jag på mig. Övervunnen av Kristus i kamp med bibeltexter och vardagsomsorger har jag själv erfarit denna Guds kraft i Kristus. F a har jag sett kärlekens anda spira i små, generösa, inte varandra recenserande gemenskaper. Gemenskapen i Vivalla är ett av exemplen på detta.

Så nog ligger det sanning i Paulus ord om att Gud sände Jesus som ett syndoffer för att så skapa utrymme för  Andens nya liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s