Bibelstudium i Vivalla den 11 aug 2021

Bibelstudium i Vivalla den 11 aug 2021

Med en och samma Ande har vi alla döpts att höra till en och samma kropp, vare sig vi är judar eller greker, slavar eller fria, och alla har vi fått en och samma Ande att dricka. (1 Kor 12:13)

Begreppet sammanhang är idag det viktiga. Att vara kristen är att vara infogad i ett sammanhang, att tillhöra en gemenskap.

Till den gemenskapen fogas man genom dopet lär oss Paulus idag. Men han menar inte dopet i trång mening. Dopet är den synliga, tron den osynliga, en stöttande gemenskap den tredje förutsättningen för tillhörighet till den kristna ”kroppen” där det ena står för det andra.

Gemenskapen är en gemenskap i Kristus. Det betyder en gemenskap där Kristi anda blir så tydlig som den någonsin kan bli och det i hela sin bredd. Alla tillhöriga har ju med Paulus sätt att uttrycka sig, ”samma Ande att dricka”.

För mig gör detta klart att kyrkan som kyrka, liksom kyrkliga ordningar är provisorier. Dessa ordningar har ett enda syfte att synliggöra Kristus men gör de inte det måste dessa  ordningar ”rundas”. Detta för att  ge rum för ordningar som bättre motsvarar en i dag genom oss kristna synliggjord Kristus.

Eller för att ta det mera positivt. Kyrkans ordningar kan liknas vid stöttor. Håller vi oss till dessa ordningar kan det aldrig bli helt fel eftersom ordningarnas syfte är att göra Kristus synlig. Men fyrkantigt blir det, olidligt fyrkantigt.

Hur kommer vi då åt den Kristi Ande som vi fogats till genom dopet, tron och den stöttande gemenskapen? Hur aktualisera denna Ande. Det är nämligen aktualisera, inte få som det i dag handlar. Att vi kristna fått är inget att diskutera. Att tvivla på trons gåva är som att betvivla ett faktum. Sluta därför fundera över om ditt dop är giltigt eller dina bevekelsegrunder för att tillhöra församlingen håller måttet. Givet är givet.

Men fundera desto mer på förvaltandet av den gåva vi fått. Det är ju om aktualiseringen av Kristus det idag handlar, inget annat.

Nog finns här mycket att hämta ur Nya testamentets brevsamling och då särskilt i Korintierbreven som speglar aktualiteter i församlingen i Korinth. Men fastna inte där. Vi skall nämligen veta att förutsättningarna i de första församlingarna var annorlunda våra. I det här sammanhanget läs alltså men förläs dig inte.

Däremot är det högaktuellt att erinra sig evangeliernas Jesus och dennes möten. Här finns mycket att få för den som söker finna ut hur Kristi församling i dag skall te sig , inte minst om min egen plats i den kristna gemenskapen.

Det är här mitt relativiserande av kyrkliga ordningar kommer in. Här duger nämligen inte att fråga sig om den församling jag tillhör har ett rätt ämbete, rätt lära eller dylikt. Det enda jag skall fråga är om Kristus kan beredas plats i den gemenskap som jag är en del av.

Det är heller inte relevant att i första hand söka sig till den församlingsgemenskap som har vind i seglen. De enda relevanta frågorna är om Kristus låter sig finnas i den kristna gemenskapen och om jag kan beredas en uppgift där. Mer än en gång har jag sagt till väl förankrade kristna vänner som flyttat och söker ny församlingsgemenskap. Sök dig inte till den starkaste församlingen utan till den svagaste. Där behövs du mest.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s