Bibelstudium i Vivalla den 26 okt 2022

Bibelstudium i Vivalla den 26 okt 2022

5Och Herren förde honom ut och sade: ”Se upp mot himlen och räkna stjärnorna, om du kan! Så talrika skall dina ättlingar bli.” 6Abram trodde Herren, och därför räknade Herren honom som rättfärdig.(1 Mos 15:5 f)

Det här bibelstudiet handlar om tro och är därför delvis allmängiltigt. Allmängiltigt därför att ingen kan springa från tron. Den är en ständigt följeslagare vare sig vi tänker på det eller inte. Utan stimulans från tron  orkar ingen leva. Frågan är inte om vi tror utan på vad. Dessutom och det  blir själva poängen i detta studium måste tron vara selektiv, visst måste vara viktigare att tro på än annat. Om inte blir människan mer eller mindre lik en robot.

Texten ovan, särskilt om vi läser den i sitt sammanhang exemplifierar bådadera, både tron i sin kärna och tron som periferi.

Om Abraham är en historisk person eller inte tillhör trots allt periferin. Visserligen bygger den judiska traditionsbildningen i själva sin grund på berättelser om patriarkerna Abraham, Isak och Jakob. Och nog var vår frälsare förankrad i dessa traditioner. Men det vore för mycket, t o m vilseledande om vi gjorde det till en huvudsak att tro att dessa traditioner vore bokstavligt sanna. I själva verket vet vi ingenting om vad som är förankrat i verkligheten alternativt i folkmun i dessa berättelser. Skulle tron på den bokstavliga sanningen bli en huvudsak får vi något man med skäl kan ifrågasätta i centrum, med andra ord en bräcklig språngbräda in i verkligheten.

Men det finns annat i denna korta text som tron inte kan vara förutan. Det är orden ”Abram trodde Herren, och därför räknade Herren honom som rättfärdig”.  Det centrala är här ”trodde”. Och trodde har en alldeles specifik betydelse på grundspråket hebreiska. Oböjt betyder ordet ”vara sann”, men böjt som i texten ovan, ”hålla för sant”, ”lita på”.

Att tro är att hålla för sant, att lita på, ha förtroende för, luta sig mot. Sånt tillhör aldrig periferin vare sig det är bevisbart eller inte.

Åter till den historiska sanningen i patriarktraditionen, för att inte tala om alla lagar och regler som växte fram ut denna tradition och som fortfarande är grundläggande för det västerländska samhället. Hur är det med allt detta? Detta andra intar per definition plats nummer två. Tänk på hur det är med lagarna. Lagar som man inte litar på håller aldrig i längden. Utan att folk litar på dem urholkas de och ersätts allteftersom av nya som äger människornas förtroende.

Överfört på den existentiella frågan om liv och död, om vår plats och uppgift som människor i denna värld, blir svaret likartat. Det vi håller för sant, det vi litar på, det vi har förtroende för blir det avgörande. Detta vare sig vår tro är bevisbar eller inte. Allt annat får plats nummer två.

Vi måste som människor med andra ord vara selektiva. Vi kan inte lita på allt lika mycket, det berövar oss vår inre passion och ytterst vår personlighet som människor. Vår tro måste få vara selektiv, ha ett centrum från vilket all annan tro utgår.

För mig är detta centrum Kristus och inte bara Kristus. För mig avslöjas trons väsen vid korset. Det som skedde vid korset håller jag för sant, litar jag på, lutar jag mig mot.

Allt annat som jag tror på underställs detta enda och får i fallande skala sin betydelse utifrån detta enda. Detta enda må sedan hålla eller brista. Men till något sekundärt kan det aldrig förvandlas. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s