Bibelstudium i Vivalla den 15 febr 2023

Bibelstudium i Vivalla den 15 febr 2023

Texten nedan ingår i Jeremias dom över falska profeter

Är inte mitt ord som en eld, säger Herren, en slägga som krossar klippan? 30Därför vänder jag mig nu mot profeterna, säger Herren, mot dem som stjäl mina ord från varandra. 31Jag vänder mig mot profeterna, säger Herren, mot dem som låter tungan löpa och låtsas att det är Herrens ord. 32Jag vänder mig mot dem som profeterar lögndrömmar, säger Herren, och som berättar dem och för mitt folk vilse med sina lögner och sina skrönor, fastän jag inte har sänt dem och inte gett dem något uppdrag. De är inte till någon nytta för detta folk, säger Herren. Jer 23:29-32

Mig ger gisselslagen ovan mot dem som predikar fantasier anledning att filosofera om Gud på följande sätt.

Det för Gud betecknande är sanning. Absolut sanning är ett med Guds väsen. Den som ger sin kraft på att få grepp om det sanna, ger samtidigt sin kraft på att finna Gud. Gud är nämligen den definitiva sanningen.

När jag tänker så  vänds det traditionella gudsbegreppet upp och ner. Gudsförnekare blir de som nog bekänner Gud men inte söker sanningen. Bekännare de som utan att väja söker att finna ut det sanna. Området för sanningen må kvitta, sanningssökandet blir det väsentliga. Detta eftersom Gud är sanning.

Gudsförnekarna återfinns på alla de områden. Vi hittar dem i kyrkorna. Nog kan dessa  gudsförnekare bekänna sig till Guds ords  sanning, men den sanningen återfinner de liksom Jeremias profeter i önskedrömmar. Vi återfinner dem i landets ledning. Nog talar dessa högt om sanningen men döljer att det är den egna sanningen de söker, inte den absoluta. Vi återfinner dem i en allmänhet som dras till den eller de sanningar som gynnar egen välfärd före andras.

Gudsbekännarna likaså kan vi finna överallt. Naturvetarnas sanningssökande, ingenjörernas geniala lösningar, den sociala ingenjörskonstens praktiska upptäckter hör dit. Bakom naturvetarnas, ingenjörernas och socialvetarnas insatser ligger driften att med alla upptänkliga medel upptäcka det optimalt sanna. Och det optimalt sanna är inget annat än Gud.  Gud är nämligen den definitiva sanningen.

Även teologer kan höra till gudsbekännarna, t o m präster och predikanter. Till dessa räknar jag alla bland dem som har kurage och låter lusten att behaga komma i andra hand. Huvudsaken för dessa gudsbekännare är att i bibel och församling finna det som bakom alla hänsyn är både sant och barmhärtigt. Gud är nämligen den definitiva sanningen.

I min föreställningsvärld befinner sig på sanningens allra yttersta egg alla de som inte stängt dörren till korset.  I stället prövar de korsets sanning med samma intensitet som matematikern i sitt arbete eller ingenjören i sin uppgift. Sanningen om Jesu kors är nämligen inte definitiv förrän den prövats och befunnits hållbar. Gud är nämligen sanningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s