Bibelstudium i Vivalla den 22 febr 2023

Bibelstudium i Vivalla den 22 febr 2023

Kristi kärlek lämnar mig inget val, ty jag har förstått att om en har dött för alla, då har alla dött. 15Och han har dött för alla, för att de som lever inte mer skall leva för sin egen skull utan för honom som dog och uppväcktes för dem. 2 Kor 5:14 f

Inte för att jag kan säga att jag trängt under skinnet på aposteln Paulus. Men en del har jag ändå förstått. Detta inte minst därför att jag använt mitt förnuft och med förnuftets hjälp sett att allt inte är Paulus som tycks vara det. Jag tror mig veta att det inte är Paulus som skrivit alla brev som tillskrivits honom. En del står hans lärjungar för. Läser man hela samlingen av brev som tillskrivits Paulus märker man det. Innehåll, språk och problematik är mina vittnen.

Men ett är då säkert och det är att breven till korinthierna är skrivna av Paulus. De är skrivna med hans eget hjärteblod.

Det gick inte enligt ritningen för Paulus. I Korinth fick han inte som han ville. I visionen stod allt klart för aposteln. I Kristus har allt blivit nytt. Kristus är den som skulle komma och i tron på honom finns förnyelsens alla krafter att tillgå.

Men verkligheten motsvarade inte visionen. De troende i Korinth var bara alltför världsliga. Deras tro drevs av visioner som i långa stycken var främmande för trons liv i Kristus.

Gav då Paulus upp? Eller lät han sig påverkas av den verklighet som han mötte i Korinth? Blev också han en av alla dem i Korinth som nog bekände sig till sin frälsare men lät frälsaren omformas så att han gick att hantera?

Nej, det gjorde han inte. Och orsaken var en enda och det var att Kristi kärlek inte lämnade honom något val. ”ty jag har förstått att om en har dött för alla, då har alla dött. 15Och han har dött för alla, för att de som lever inte mer skall leva för sin egen skull utan för honom som dog och uppväcktes för dem”.

Detta enda, jag kallar det försoningens hemlighet, är också för mig det som bär mig när verkligheten tycks visa att den Gud jag tillber inte motsvarar det jag trott om honom. När jag skriver detta har just jordbävningskatastrofen i sydöstra Turkiet tagit livet av tusentals människor, män, kvinnor och barn, många av dem tillhörande den kristna minoriteten i Tur Abdin-området. Men trots det kan ingen ta ifrån mig ”att en har dött för alla”, försoningens innersta hemlighet.

Jag vet att jag är en enda sammanhållen människa. Den nåden har blivit mig given att jag inte är tudelad i mitt inre och därför handikappad i allt vad jag tänker och gör. Men jag kan ändå inte låta bli att tala om mina två jag, mitt ”förståndsjag” och mitt ”trosjag”. När katastrofen nämligen inträffar, när det sker som inte får ske, tar trosjaget överhanden. Det säger mig att försoning är livets mening, att bortom det som raseras och går om intet, finns en försoning och ett fullkomnande som mitt ”förståndsjag” är oförmöget att se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s