Bibelstudium i Vivalla den 30 november 2016

(Se även nytt inlägg ”Med mina glasögon”,  143 Trump och hans effektiva nålstick)

Bibelstudium i Vivalla den 30 november 2016

9Ropa ut din glädje, dotter Sion, jubla, dotter Jerusalem! Se, din konung kommer till dig. Rättfärdig är han, seger är honom given. I ringhet kommer han, ridande på en åsna, på en ung åsnehingst. 10Jag skall förinta alla stridsvagnar i Efraim, alla hästar i Jerusalem. Krigets vapen skall förintas.Han skall förkunna fred för folken, och hans välde skall nå från hav till hav,från floden till världens ände. (Profeten Sakarja kap 9 v 9 f)

Det håller så sakta på att bli som det var före de stora väckelserörelserna på 1800-talet. Med väckelserörelserna kom masspridning av biblar. Ung som gammal fick möjlighet att ta del av bibeln i sin helhet. Men den tiden är över nu. Idag duger det med bibeln i urval. I det urvalet har texten om dottern Sion sin givna plats.

Hur vore det om vi på allvar övergick till 1800-talsmodellen, d v s försökte ta till oss bibeln i sin helhet? Hur blir det då med texten om dottern Sion i Sakarja 9? Låt oss se efter. Tidigare i kapitlet står det att Herren skall plundra Tyros och störta dess murar i havet, eld skall förtära den. Och efter vår text om dotter Sion talas det om att Juda skall spännas som en båge och Efraim läggas på bågen som en pil. Den pilen skall träffa Javan (Grekland) för att föröda landet. Massaker och fredsbudskap i ett och samma kapitel få vi alltså ta del av.

Det är alltså grannlaga att läsa hela bibeln. Allt är inte så fint och fromt som det är i sekvensens om Sions konung. Det är betydligt lättare att hålla sig till de bibliska kärnorden och strunta i allt övrigt. Det är också det som håller på att ske. Har ni hört någon predikant som låtsats om domsorden mot Tyros eller om anfallet på Grekland? Jag har inte gjort det.

Men glöm inte att hela Gamla testamentet var Jesu bibel men att han i sin person och i sina handlingar lyfte fram hur vi skall läsa bibeln. Med Jesus för ögonen tar vi till oss fredsbudskapet i Sakarja 9. Det övriga som står i detta kapitel får vi i huvudsak läsa som historia. Det blottar gamla motsättningar mellan småstater och hur sådana motsättningar brukade lösa. Men observera, ingenting kunde ske utan att ha Gud med sig. Det är förutsättningen i hela Gamla testamentet också förutsättningen när Tyros skulle besegras och när Grekland skulle skadeskjutas.

Jag upprepar, Gud fanns med, ingenting kunde tänkas utan Gud. Ja hela bibeln förutsätter i slutändan detta enda, att Gud finns där bakom allting och att ingenting riktigt kan ske utan Guds hjälp. Ingenting eftersom Gud är själva livet, det liv av vilket allt annat liv beror.

Denna grundläggande kunskap om livet hittar vi i Gamla testamentet mitt i allt krig och elände som där skildras. På den insikten levde också Jesus, han som profetian dotter Sion syftade på.

Utifrån denne Jesus läser vi bibeln och utifrån samme Jesus formar vi våra liv. Eller kanske hellre, omformar. På det personliga planet låter vi oss omformas till fredsapostlar modell dotter Sion och i vår bibelläsning omformar vi budskapet efter Jesu bild. Och aldrig någonsin glömmer vi att livet beror av Gud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s